Antwoorden

Waar komt Slowd vandaan?

Slowd komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, waar het op grote schaal in de landbouw en transportsector wordt gebruikt om het rijpingsproces van appels en kiwi’s te vertragen.

Wat is etheen en wat doet het precies?

Etheen is een natuurlijk gas dat door sommige verse groenten, fruit en kruiden wordt geproduceerd tijdens het rijpen. Dat vrijgekomen etheen zorgt op zijn beurt juist weer voor rijping groenten, fruit en kruiden die in de buurt liggen. Een appel of banaan produceert bijvoorbeeld veel etheen. Als je een banaan in een afgesloten zakje doet met onrijp fruit, zal dat fruit dankzij de ophoping van etheen veel sneller rijpen. Slowd is eigenlijk een omgekeerde banaan. Slowd neemt het etheen juist weg op plaatsen waar het kan ophopen.

Etheen is heel vluchtig. Hoe kan Slowd dan haar werk doen?

Slowd werkt het beste in een afgesloten ruimte. Een koelkast is een plaats waar veel etheen kan ophopen, doordat deze in veel huishoudens langdurig gesloten is. Het komt veel voor dat hele gezinnen rond 8 uur de deur uit gaan en pas in de avond weer terug komen. En ’s nachts is de koelkast natuurlijk ook langdurig dicht. Dat zijn de periodes waarin Slowd zeer effectief is.

Ik koop mijn groenten vaak voorverpakt in plastic. Werkt Slowd dan ook?

Bij voorverpakte groenten kan het geproduceerde etheen niet weg en blijft het in het zakje. Met als gevolg dat voorverpakte groenten snel bruin worden en er minder smakelijk uit gaan zien. Bij geopende verpakkingen in de koelkast, kan het etheen wel ontsnappen en door Slowd opgenomen worden. Daardoor kun je groenten, fruit of kruiden die je niet direct gebruikt na een aantal dagen alsnog gebruiken.

Hoe werkt Slowd precies?

De inhoud van een zakje Slowd bestaat uit aluinaardekorrels met een poreuze honingraatstructuur die in kaliumpermanganaat zijn gedrenkt. Als etheen met het kaliumpermanganaat in aanraking komt, ontstaat een scheikundige reactie waardoor het etheen wordt omgezet in koolzuurgas, water en mangaandioxide. Doordat Slowd een zeer open honingraatstructuur heeft, ontstaat er een relatief groot oppervlak waarop de chemische reactie mogelijk is. Daardoor blijft het ruim 30 dagen werkzaam. Bijkomend voordeel is dat Slowd ook luchtjes wegneemt.

Waar is Slowd te koop?

Slowd is te koop op deze website. We zijn in gesprek met verschillende distributeurs om Slowd ook in het schap van een winkel bij jou in de buurt te krijgen.

Wat kost Slowd?

Slowd kost € 2,49 per stuk. Je kunt Slowd ook per 4 of per 12 bestellen, dan ben je iets goedkoper uit.

Overzicht etheen productie en gevoeligheid gangbare producten

In onderstaande tabel kun je zien welke verse producten veel etheen afscheiden, hoe gevoelig ze voor etheen zijn en wat het resultaat is van etheenblootstelling.

Gevoeligheid voor etheenEtheen productieZichtbare reactie op etheen
AppelsHZHWordt zacht
AbrikozenHHGaat rotten
Avocado’sHHGaat rotten
BananenHMGaat rotten
BroccoliHZLVergeelt
SpruitenHZLVergeelt
KoolHZLVergeelt
BloemkoolHZLVergeelt
KomkommerHLVergeelt
KiwiZHLGaat rotten
SlaHZLBruine plekken
Mango’sHMGaat rotten
NecatarineHHGaat rotten
PapayaHHGaat rotten
Passie vruchtHZHGaat rotten
PerzikenHHGaat rotten
PerenHHGaat rotten
PruimenHMGaat rotten
KweepeerHLGaat rotten
TomatenHMKrimpt, gaat rotten
WatermeloenenHLVerliest stevigheid
PeterselieHZLVergeelt
AspergesMZLWordt taai
MeloenMHGaat rotten
AubergineMLBruine plekken
GrapefruitMZLSchimmel
CitroenMZLSchimmel
LimoenMZLSchimmel
SinaasappelenMZLSchimmel
AardappelenMZLOntspruit
BosvruchtenLLSchimmel
WortelenLZLVerbitterd
KersenLZLWordt zacht
DruivenLZLSchimmel
UienLZLStank, ontspruit
KnoflookLZLStank, ontspruit

ZH= Zeer hoog, H=Hoog, M=Gemiddeld, L=Laag, ZL=Zeer laag